- 2-4 vitlökar per sats. Det är upp till er hur mycket ni tror att ni kommer att käka upp.
- Till kokvattnet, använd ca 2-3 dl vatten, en tesked salt och 1/2 dl vitvinsvinäger.
- Till örtmarinaden behövs 2 st Italiensk salladsdressingpulver (ja, jag vet, fusk och rackarspel, men oj så gott), 1 tsk timjan, 2 tsk basilika, 1,5 dl olivolja och 1/2 dl balsamvinäger.
- Till den heta chilimarinaden behövs 1 msk tomatpuré, 1 msk Sambal oelek, finhackad färsk valfri chilipeppar efter tycke och tolerans, 1,5 dl olivolja och 1/2 dl balsamvinäger.
Gör så här:
Sterilisera era burkar genom att koka dem i vatten eller sätta dem i ugnen på 100 grader i en halvtimme.
Blanda ihop marinaderna och skala vitlöksklyftorna (dela dem om de är för stora).
Stormkoka klyftorna med vatten, salt och vitvinsvinäger i ca 2-3 min. Jag tycker att man ska ha en ganska hård kärna kvar så jag kokte dem bara i 2 min, men det är en smaksak. Lägg dem sedan i en sil så att de får rinna av ordentligt.
När klyftorna runnit av så lägg dem i burkarna och häll på marinaderna. Är där inte tillräckligt med goja för att täcka alla klyftorna så häll bara på mer olivolja. På med locken och blanda ihop alltihop genom att vända burkarna några gånger.
Låt stå i kylskåp i 3-5 dygn innan avsmakning. Om ni inte äter upp alltsammans med en gång så håller det i kylen i flera veckor och det blir godare för varje dag det får dra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar