Sidor

onsdag 15 februari 2012

Risotto med citronkyckling, parmesanflarn och sallad

Risotto är en sån rolig rätt att göra, då man kan göra så många olika varianter så länge man kommer ihåg "the basics" - bryn lite lök innan riset läggs i grytan, ha rejält med grönsaksfond lättillgänglig samt ge risotton mycket uppmärksamhet. Så denna gång blev det en enkel variant med inte för mycket extra ingredienser i risotton:

För 4 personer ca

Förbered 1 liter grönsaksfond.
Hacka en lök och bryn i lite smör/olivolja på svag värme så den blir mjuk, tillsätt 2 dl risotto ris och rör runt. Häll i lite vit vin om du önskar, annars häll i lite av fonden, rör i riset ofta och häll i lite fond i taget. Det tar ca 30-40 min för risotton att bli klar så koka på inte för hög värme och tillsätt lite fond i taget och rör runt ofta. Glöm inte bort risotton, den behöver uppmärksamhet och kärlek :) I slutet tillsatte jag i denna risotto 1 dl färskriven paremsan ost och smaksatte med nymald peppar och salt.

Jag dekorerade risotton med 1 Parmesanflarn, oerhört lätt och gott. Riv 100 gr parmesanost och lägg på en silikonbehandlad yta (plåt, bakplåtspapper etc) i en 8-10 cm rundel. Ta bort rundlarna och ställ in i ugnen i 10-12 min i 180 grader ugn. Låt svalna, de håller i 3 dagar i en lufttät burk.


Kycklingen ville jag skulle se lite roligare ut än bara steka rakt upp och ner så jag trädde kycklingen på trä bbq-pinnar, mycket för att min 5 åriga son skulle tycka det va roligt att äta.

Jag marinerade 400 gr tunt skuren kycklingbröstfile i havssalt, nymald vit peppar, lite olivolja och citronjuice från 1 citron i ca 45 min innan ajg trädde på dem på pinnarna. Stekte dem sedan i en stekpanna, om det inte hade regnat så mycket det gjorde hade jag lagt dem på grillen i stället.


Salladen var en enkel mixsallad med några kalamat oliver och en dressing gjord av balsmvinäger, olja salt och peppar




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar