Risotto är en sån rolig rätt att göra, då man kan göra så många olika varianter så länge man kommer ihåg "the basics" - bryn lite lök innan riset läggs i grytan, ha rejält med grönsaksfond lättillgänglig samt ge risotton mycket uppmärksamhet. Så denna gång blev det en enkel variant med inte för mycket extra ingredienser i risotton:
För 4 personer ca
Förbered 1 liter grönsaksfond.
Hacka en lök och bryn i lite smör/olivolja på svag värme så den blir mjuk, tillsätt 2 dl risotto ris och rör runt. Häll i lite vit vin om du önskar, annars häll i lite av fonden, rör i riset ofta och häll i lite fond i taget. Det tar ca 30-40 min för risotton att bli klar så koka på inte för hög värme och tillsätt lite fond i taget och rör runt ofta. Glöm inte bort risotton, den behöver uppmärksamhet och kärlek :) I slutet tillsatte jag i denna risotto 1 dl färskriven paremsan ost och smaksatte med nymald peppar och salt.
Jag dekorerade risotton med 1 Parmesanflarn, oerhört lätt och gott. Riv 100 gr parmesanost och lägg på en silikonbehandlad yta (plåt, bakplåtspapper etc) i en 8-10 cm rundel. Ta bort rundlarna och ställ in i ugnen i 10-12 min i 180 grader ugn. Låt svalna, de håller i 3 dagar i en lufttät burk.
Kycklingen ville jag skulle se lite roligare ut än bara steka rakt upp och ner så jag trädde kycklingen på trä bbq-pinnar, mycket för att min 5 åriga son skulle tycka det va roligt att äta.
Jag marinerade 400 gr tunt skuren kycklingbröstfile i havssalt, nymald vit peppar, lite olivolja och citronjuice från 1 citron i ca 45 min innan ajg trädde på dem på pinnarna. Stekte dem sedan i en stekpanna, om det inte hade regnat så mycket det gjorde hade jag lagt dem på grillen i stället.
Salladen var en enkel mixsallad med några kalamat oliver och en dressing gjord av balsmvinäger, olja salt och peppar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar